Materijali

MATERIALS

Oxette koristi materijale vrhunskog kvaliteta. Srebro 925, pozlaćeni sloj od 18 karata, svi metali su napravljeni bez nikla, obloženi rodijumom, a svi su kompletirani materijalima napravljeni od prirodnih poludragih kamenja i uvezeni iz celog sveta. Svaki materijal je izabran zbog svoje jedinstvenosti i individualnosti.

Ovi materijali, vezani zajedno u izuzetnim geometrijskim motivima, se prave prvenstveno rukom, prateći najnovije tehnike u laboratoriji kompanije.

 

Gemstone: Gemstone je prirodni kristalni oblik minerala koji je poželjan za njegovu ljepotu, vrijedan u svojoj rijetkosti i dovoljno izdržljiv da se uživa generacijama. Gemstone su među najindividualnijim stvaralaštvima: savršeni kristali, bez da postoje dva ista. Neke gemstone sorte su cijenjene od pre početka istorije, a druge su nedavno otkrivene. Postoji više od 30 popularnih sorti gemova i mnogo više kolekcionarskog dragog kamenja. Neke sorte takođe dolaze u velikom broju boja.

Gemstone “Rainbow Gemstones” su najintenzivnije obojeni prirodni materijal dostupni na zemlji. Drago kamenje je postaleo toliko sinonim za boju, čak su pozajmila njihova imena u svoje boje. Svako zna ružičaste boje, akvamine, tirkizne i žadne zelene, ali u svetu dragog kamenja danas postoji još veći izbor boja koja spamuje sve duge. Širok spektar dragog kamenja koji se koriste u stvarima Oxette-a znači da bez obzira na boju ili stil kupca, dostupan je draguljima koji odgovaraju svakom opsegu cena.

Agat: Nema gemston-a koji je po prirodi prugast kao agate, chalecedony kvarc koji oblikuje koncentrične slojeve u širokom rasponu boja i tekstura. Kao rezultat, agat često se nalazi u okruglim nodulama, sa koncentričnim trakama poput prstena stabla. Bendovi ponekad izgledaju kao oči, ponekad neobični pokrovčići, pa čak i pejzaž sa dendrit stabla. Agat je bio visoko cijenjen kao talisman ili amulet u drevnim vremenima. Rečeno je da se ugasi žeđ i štiti od tresaka. Perzijski magičari su koristili agate da preusmeravaju oluje. 

Ametist: Purpurno je dugo vremena smatrano kraljevskom bojom, tako da nije iznenađujuće što je ametist bio toliko potreban tokom istorije. Ametist, transparentan ljubičasti kvarc je najvažnija kvarcna sorta koja se koristi u Oxette nakitu. Ametist je miniran u Brazilu, Urugvaju, Boliviji i Argentini, kao iu Zambiji, Namibiji i drugim afričkim zemljama. Ametist se kreće u boji od bledo ljubičaste do duboke ljubičice. Blijede boje se ponekad nazivaju “Rose de France” i mogu se videti u viktorijanskom nakitu. Duboke boje su najvrednije, naročito bogate ljubičaste boje sa ružama.

Aquamarine: od svijetlplave nebeske,  do modre plave, mroske – akvamare pokazuju sve ove nijanse izuzetno lijepog opsega obično lagane bluze. To je zaista fascinantan kamen. Žene širom svijeta ga požele zbog svoje fine plave boje, koja odgovara gotovo svemu tijelu ili oštrini do savršenstva, a kreativni draguljari dobijaju svoju inspiraciju za nove rezove često od akvamarina nego od drugih kamena. Aquamarine je obično gotovo bez uključivanja. Ima dobru tvrdoću (od 7 do 7 _ na Mohsovoj ljestvici od mineralne tvrdoće) i od sjajnog sjaja. Njegova dobra tvrdoća čini ga prilično robusnim i štiti ga uobičajeno od grebanja. Gvožđe je supstanca koja je odgovorna za boju u Aquamarinu, a nijanse plave boje variraju od gotovo bezbojne bledo plave do svetle plave boje. Neki akvamarinovi pokazuju malo zelenkast boje – to se takođe smatra tipičnim. Čist i transparentan u klasičnim koracima, ili kao savremeni fensi, Aquamarine je uvek fascinantan i lijep. Ponekad dizajn sečenja dodaje posebnu pažnju kamenu koji uključuje ove specifične efekte stvaranja posebnih efekata. Lagana boja Aquamarine omogućava posebnu kreativnu slobodu dizajnera da iznesu karakter i briljantnost kamena integrišući fine pukotine i tragove, zaobljene oblike kao i ivice. Prema tome, svaka Aquamarina postaje jedinstveni original, na koji nijedna žena neće biti u stanju da se odupre.

Citrin: Citrin je jedan od najpristupačnijih dragulja, zahvaljujući izdržljivosti i dostupnosti ovog zlatnog kvarca. Imenovano od francuskog imena za limun, “citron”, mnogi citrini imaju sočnu limunovu boju. Citrin uključuje žuto u zlato do narandžaste smeđe nijanse providnog kvarca. Sunčano i pristupačno, citrin može zasijati gotovo bilo koji stil nakita, posebno dobro s žutim sjajem sjajnog zlata. Citrin je generalno jeftiniji od ametista i dostupan je u širokom spektru kalibriranih veličina i oblika, uključujući i velike veličine. Većina citrina je minirana u Brazilu. Citrin je dobar iz brazilske države Rio Grande do Sul, posebno iz rudnika Serra. Budući da većina citrina započinje svoj život kao ametist koji je zagrejan da pretvara svoju boju u zlato, citrin nakit, kao i ametistički nakit, treba zadržati dalje od produžene izloženosti jakom svetlu ili toploti. Ovom mjerom predostrožnosti, nakit citrine će trajati mnoštvo generacija.

Coral: Coral pripada najatraktivnijim od nakit materijala koji se mogu zamisliti i zadržava inspiraciju dizajnera nakita Oxetta da razviju šarmantne i jedinstvene dizajne. Koral podiže nakit na pozornicu čudesnog čarobnjaka: savršeno za ljeto, sunce i daleko more. Korale žive u dubinama između tri do tri hiljade metara u morskim vodama. Oko Japana, Tajvana i Malajskog arhipelaga u Crvenom moru, Biskajski zaliv i oko Kanarskih ostrva, ali i u sjeveroistočnoj Australiji i na Midvejskim ostrvima. Na Mediteranu su koralni grebeni širom Tirenskog mora, duž obale Sardinije, a takođe i sa obale Tunisa i Alžira, Jugoslavije i Turske. Kao i biseri, Korali pripadaju organskom nakitnom materijalu. Zaista je interesantna pojava da su oba proizvoda elementne vode i da su u stvari hemijski povezani. Oba se sastoje od preko 90% karbonskog kreča. Virtuelno čudo je da priroda uspijeva koristiti isti dosadni materijal za stvaranje vatrenog crvenog korala i rastuće lijepe bisere. Korali nisu previše osetljivi, ali sa tvrdoćom od samo 3,5 oni su znatno mekši od bilo kog drugog gemstone materijala. Njihova ljepota će patiti od neprimerenog tretmana. Kozmetički proizvodi, topla voda i svetla dnevna svetlost su štetni za njihovu lepotu. Koralni nakit treba pažljivo da se čuva i da se povremeno obriše mekom, vlažnom krpom.

Hematit: Hematitove boje variraju od čelika ili srebra sive do crne u određenim oblicima i crvene do braon u zemaljskim oblicima. Ponekad je upaljena beznačajnim bojama kada je u hidrirani formi (nazvana Turgite). Ima nekoliko sorti, od kojih svaka ima svoja jedinstvena imena: Hematitna ruža je kružni raspored kristala sa oštricama koji daje izgled cvijeta ruže.Olitski hematit je sedimentna formacija koja ima crvenkasto braon boju i zemlja sjaj i sastoji se od malih zaobljenih zrna. Specularite je ljiljan ili debelog kamena koji je sivog sive boje i ponekad se koristi kao ukrasni kamen. Hematit je važna ruda gvožđa i krv crvena boja (u obliku praška) dobro se koristi u vidu pigmenta. Hematit je dobio  svoje ime iz grčke riječi koja znači krvavo zbog boje njegovog praha. 

Jade: Na hiljade godina, Žad je bio simbol ljubavi i vrline, kao i statusni simbol. Drevni žad izrezan u Kini je ono što danas zovemo nefritovom žadom: amfibolitskim mineralima. (Interesantno rečeno, reč nefrit dolazi od grčke reči za bubrege, nefros, malo više naučne verzije iste stvari.) U 19. veku otkriveno je da materijal iz novog sveta nije bio isti mineral kao Žad iz Kine. Zbog svoje glatke čak i teksture, Žad je odavno bio poželjan materijal za rezbarenje. Jadeite žad je najcjenjeniji za svoje živopisne zelene, ali takođe dolazi u lavandu, ružičastom, žutom i belom. 

Labradorit: Labradorit je zaista fascinantno lijep mineral. Može da proizvede živopisnu igru ​​svetlosti preko planova cepanja i na odrezanim delovima nazvanim labradorescencija. Obično intenzivne boje variraju od tipičnih plavih i ljubičica kroz zelenilo, žute boje i pomorandže. Ekran u boji je iz lamelarnih rastinja unutar kristala. Ovi rastući rastovi proizilaze iz kompatibilnih hemija na visokim temperaturama koje postaju nekompatibilne na nižim temperaturama, a samim tim i odvajanje i slojanje ove dvije faze. Dobijeni efekat boje je uzrokovan zračenjem svetlosti koji ulazi u sloj i prelamajući ga dublji slojevi. Ovaj prelamani zrak usporava se dodatnim hodom kroz slojeve i meša se sa drugim zracima kako bi se proizveo svetlosni zrak koji postoji sa različitom talasnom dužinom nego od kada se pojavio. Talinska dužina može odgovarati talasnoj dužini određene boje, kao što je plava .

 Malahit: poznat je i veoma popularan poludragi kamen. Ime je nazvano za grčku reč za “mallow”, zelenu biljku. Njen svijetli i tamnozeleni dizajn su jedinstveni i daju mu jedinstveni ukrasni kvalitet, kao i svaki drugi kamen. Svetlosne i tamno zelene trake su toliko karakteristične da je malahit možda jedan od najlakše poznatih minerala od strane javnosti. Ona oblikuje banding od suptilnih promena u oksidacionim stanjima okolnih porenih voda, ali tačan mehanizam još uvek nije dobro razumeo. Mnogo lepih primeraka malahita sadrži posebne kombinacije sa drugim mineralima. Takve kombinacije su neki od najkvalitetnijih mineralnih asortimana u mineralnom svetu. Oni uključuju takve sjajne minerale poput tamno plave azurite, penušavog crnog mottramita, plave hrizokole ili plavog crvenog limonita.

Obsidian: Obasijanska boja varira od tamno zelene do tamno braon i crne, a može takođe prikazati senke zlata ili zelene, žute, plave i / ili ljubičaste boje. Ponekad se pronađe sa belim uključivanjem (Snowflake Obsidian). Obsidian je rezultat vulkanske lave koji dolazi u kontakt sa vodom. Često lava ulijeva u alake ili okean i brzo se ohladi. Ovaj proces stvara staklenu teksturu u nastaloj steni. Gvožđe i magnezij daju opsidijanu tamno zelenu do crnu boju. Obsidian je koristio drevni narod kao alat za sečenje, za oružje i za ceremonijalne svrhe, a ponekad ga arheolozi pronalaze u iskopavanjima. Obsidian može sadržati male zračne mjehuriće koje su poravnate duž slojeva nastalih kao rastopljena stena koja je tekla pre nego što se ohladila. Ovi mehurići mogu proizvesti interesantne efekte kao što je zlatni sjaj, poznat kao Sheen Obsidian ili rainbow sjenilo zvanom Rainbow Obsidian. Uključivanje malih, bijelih, radijalno grupisanih kristala kristobalita u crno staklo donosi blistavu ili pahuljicu koja proizvede Snowflake Obsidian. Mali nuggets of obsidian koji su prirodno zaobljeni i glomazani vjetrom i vodom naziva se Apache Tears.

Onyx: U modnom dizajnu nakita, crna pozadinu često bude oniks, kalcedonski kvarc, sa finom teksturom i crnom bojom. Neki oniks takođe prikazuje bijele trake ili trake protiv crne pozadine. Ako su slojevi ravnomjerni, ova vrsta oniks-a može biti izrezana u kamione. Onik je bio veoma popularan kod starih Grka i Rimljana. Ime dolazi iz grčke reči onux, što znači nokat. Crni oniks posebno sija kada se koristi pozadina za reprodukciju boja. Njegova finu teksturu takođe čini i idealan za rezbarenje, što ga čini omiljenim materijalom za današnje lapidarne umjetnike. Oniks je često korišćena kao savršena folija za uklesan kamen kristal ili ružičasta crvena rubina u dizajnu Art deco. Takođe je popularan u marquisate nakitu.

Kvarc: Prekrasan kvarc, “kameni kristal” koji se u drevnim vremenima koristio za proizvodnju kristalnih kuglica i činija, danas se češće vidi u srebrenom nakitu. Kvarcni dragulji poput ametista, citrina, ametrina, ružičastog kvarca, oniksa, agata, hrizopraze, rutilisanog kvarca i drugih sorti kvarcnog dragog kamena su u velikoj većini Oxette kreacije i imaju povoljnu cenu. Ljubičasta do ljubičastog amethysta i žutog do narandžastog citrina su nakitni predmeti koji nastavljaju da rastu u popularnosti. Ametrinecombines privlači i ametist i citrin, kao i ljubičaste i sjajne u jednom bikoličnom dragom kamenu. Različite boje i vrste halcedona, od agata do hrysoprase, porasle su u popularnosti uz rastuću zahvalnost za izrezane dragog kamenja i rezanje i rezbarenje.

Rhodonit: Rhodonit je atraktivan mineral koji se često izrezuje i koristi u Nakitu Oxette. Ime je nazvano po grčkoj riječi za ružu, rhodon. Njegova ružičasto-bijela boja je prepoznatljiva i visoko cijenjena od strane kolektora. Njegova boja varira od tipičnog ružičastog do crvenog ili narandžastog pa čak i crnog.

Rutilirani kvarc i Tourmalinirani kvarc: Dok većina sorti transparentnog kvarca najviše vrednuju kada im nedostaje uključivanje, neke sorte se vrednuju uglavnom zbog inclusions! Najpopularniji od njih poznat je kao rutilirani kvarc. Rutilirani kvarc je prozirni kamen kristal sa zlatnim iglama od rutila raspoređenih u uzorcima unutra. Svaki obrazac je drugačiji, a neki su neobično lepi. Uključivanje se ponekad naziva i Venusa. Manje poznata je sorta zvana turmalinski kvarc koji, umjesto zlatnog rutila, ima crne ili tamno zelene turmalinske kristale. 

Tirkiz: Tirkizna je bakar aluminijum fosfat koji postiže tvrdoću šest, što je znatno mekše od kvarca. Pojavljuje se prirodno u svim nijansama od nebesko plave do sivo-zelene. Plava boja je uzrokovana bakrom, dok je zelena boja izazvana gvožđem ili hromom. Često je materijal vejen ili pokazuje mrlje, koje su u zavisnosti od odgovarajuće pojave smeđe, svetlo sive ili čak crne. Ove živopisne, manje-više regularne šare nazivaju se pauk mreža. Mikrokristali su stvarno mali i skoro nisu vidljivi sa golim okom. Obično se tirkizno javlja kao ukrštanje. Najljepši od Tirkuza u prekrasnom svijetu plave nalaze se u Sjevernom Iranu. Oni su relativno mekani dragi kamen i samim tim su prilično osetljivi. S obzirom da se boja tokom istrošenosti može smanjiti, danas čak i vrhunski kvaliteti dobijaju postupak sagorevanja i naknadnog očvršćavanja. Ova procedura učinit će osjetljiviji gemstone čvršći. Tirkizne boje koje su zapečaćene umjetnom smolom dostupne su po konkurentnim cijenama. Njihova boja se pojavljuje sveže i pokazuju visok otpor. Pored toga, tu su i “rekonstruisane” tirkizne tablice, koje su sastavljene od tkanine u prahu. Tirkizno treba zaštititi od kozmetike, topline i jake dnevne svetlosti. Gemstone zaista ne ceni sunčanje. Preporučuje se da se s vremena na vreme očisti nakon nošenja mekom krpom  

Cirkon: Širok izbor boja cirkona, njegova retkost i relativno niska cena čine ga popularnim kolekcionarskim kamenom. Kolekcionari uživaju u potrazi za svim mogućim bojama i varijacijama. Ime verovatno dolazi iz perzijske riječi zargun što znači “zlatne boje”, iako cirkon dolazi u širokom rasponu različitih boja. Zircon se javlja u širokom rasponu boja, ali već dugi niz godina najpopularnija je bila bezbojna varijanta koja izgleda više kao dijamant od bilo kog drugog prirodnog kamena zbog svoje sjajnosti i disperzije. Cirkon je takođe dostupan u zelenoj, tamno crvenoj, žutoj, smeđoj i narandžastoj.

X